SSL -sertifikaatti ja miten se liittyy nettisivujen näkyvyyteen?

Secure Sockets Layer. Niistä sanoista se tulee. Käytännössä se suojaa yhteyden verkkoselaimestasi sillä suojattuun sivustoon.
Esimerkiksi sivuille kirjautumiset, tai luottokorttitietojen antaminen kannattaa ehdottomasti tehdä vain SSL -sertifikaatin omaavalla sivustolla.

 

Jos sivustolle ei ole asetettu SSL -sertifikaattia, näkyy verkkoselaimesi URL:n (eli sivuston verkko-osoitteen) vieressä kyseinen teksti. Näillä sivuilla on mahdollista, että tietosi vuotaa ulkopuolisille, liiku ja käytä tietojasi siis varoen.

SSL -sertifikaatin omaava sivusto näyttää taas kiinni olevan lukon kuvaa. Jos klikkaat lukon kohdalta, avautuu alla olevan laatikon näköinen sisältö. Sisältö vaihtelee sivuittain, eli kaikki eivät näytä samalta. Sisältö riippuu muun muassa käytettävistä evästeistä ja käyttämästäsi verkkoselaimen oletuskielestä (tässä tapauksessa englanti).

SSL -sertifikaatin omaavien sivujen URL on myös muotoa https://minundomain.fi, eikä vain http://minundomain.fi

Huomaa http:n jälkeen tuleva s-kirjain, mikä tarkoittaa sanaa ”secure”. On siis monta eri tapaa tunnistaa turvalliset sivustot.

Sitten tulevat ne, mitkä ovat jotain näiden kahden väliltä.

Sivuston URL:n viereen ilmestyy pelkkä ympyröity huutomerkki (alla) ja kun sen klikkaa auki (oikealla), ilmoittaa selain jonkin olevan vialla, mutta mikä? Käytännössä siis tällä sivulla on olemassa SSL -sertifikaatti, mutta esimerkiksi jotkin kuvat ladataan suojaamattomalla yhteydellä. Tämä voi luoda ongelmia, mutta todellisuudessa usein on kyse siitä, että sertifikaatti on asetettu jälkikäteen, sivujen jo ollessa käytössä. Tällöin kuvat tulisi lisätä uudelleen, suojatun yhteyden kautta, jotta ongelma poistuu.

SSL -sertifikaatti ja hakukoneet

HTTPS -alkuiset sivustot ovat olleet Googlen suosiossa jo vuodesta 2014. Nykyään tuo painoarvo on vain kasvanut. 

Vuonna 2016 tehty tutkimus (minkä löydät täältä: https://backlinko.com/search-engine-ranking) kertoo näin:

”5. HTTPS had a reasonably strong correlation with first page Google rankings. This wasn’t surprising as Google has confirmed HTTPS as a ranking signal.” Eli suojauksella on suora yhteys Googlen sijoitukseen. Näppärää, eikö?

Joku voi väittää, että koska yhteys on suojattu, olisi HTTPS jollain tavalla hitaampi, kuin suojaamaton HTTP. Kuitenkin hitaammasta alkuyhteydenotosta riippumatta, HTTPS voi olla ja usein onkin, nopeampi kokonaisuutena kuin HTTP. Näihin vaikuttavat mm. HTTP2 -tekniikka, sekä ”Service Worker” -tekniikka.

Näistä voit lukea lisää linkkien takaa:
https://developers.google.com/web/fundamentals/performance/http2/

https://developers.google.com/web/fundamentals/primers/service-workers/

Optimust tarjoaa jokaiseen pakettiinsa mukaan SSL -suojatun yhteyden. Optimust voi joko tehdä tarvittavat toimenpiteet sivustosi SSL -sertifikaatin aktivoimiseksi, tai tehdä uudet sivusi heti alusta alkaen suojatulla yhteydellä.

Kommentoi

Scroll to Top